maanantai 10. joulukuuta 2012

Muurien sisäpuolella




Sovittiin eilen että nukutaan niin pitkään kun väsyttää. Noora heräsi 5.20 ja Viivi 6.40. Siitä oli hyvä startata ensimmäinen (ja ainoa) golfiton päivä. Aamiaisen jälkeen suuntasimme Medinaan eli vanhaan kaupunkiin.

Tästä muutama kilpikonna matkamuistoksi?

Tässä punnitaan meidän mausteita!

Muutama purkki mausteita.

 
Taksi hotellilta maksoi kolme euroa, matkaa oli kymmenisen minuuttia. Jo heti alusta alkaen tuli selväksi, että voidaan jäädä skootterin tai aasin alle, joten piti olla varovainen. Lisää jännitystä toi kapeat, maksimissaan kolme metriä leveät kadut joilla oli meidän ja skoottereiden sekä aasien lisäksi muutama muukin ihminen… Mopoista tuli järjetön pakokaasu kaduille eikä tuoksut muutenkaan olleet parhaimmasta päästä. Kauppoja oli vieri vieressä ja myynnissä oli paljon nahkatuotteita, keramiikkaa, koruja, vaatteita, mausteita… Matkaan meille tarttui nahkalaukut ja mausteita. Pääasiassa hintataso oli melko halpa ja ihmiset eivät olleet niin päällekäyviä kuten olimme lukeneet. 

Keramikkaa oli tarjolla tosi paljon.

Myös hevoskyytiä olisi ollut tarjolla.


 
Medinaan eksyy todella helposti, koska koko kaupunki koostuu pienistä kapeista kujista, eikä hotellilta saatu kartta kattanut kuin suurimmat kadut ja aukiot. Katujen varsilla on paljon pikku poikia jotka yrittävät johdattaa turistia tahallaan harhaan, taikka sitten sellaisia jotka neuvovat mistä saa esimerkiksi taksin ja pyytävät avustaan rahaa. Loppu hyvin kaikki hyvin, lopulta selvisimme omin voimin takaisin pääaukiolle ja siitä taksilla hotellille.

Maustekauppoja oli joka kulmassa.


Ihmisillä ei ole kiirettä. Saimme myös todistaa erään marokkolaisen miehen peseytymisrituaalia ennen rukouksen alkamista.

Polttopuita kadulla.

Yksi mopo niistä tuhannesta jotka ohitti meidät tänään.

Mummeli myy vihanneksia. Arvatkaa ostimmeko?

Tässä kuvassa katu on vielä leveä!

Paikallinen lihatiski.

Muutama marokkolainen teelasi (täällä tee juodaan lasista).

Laukkuostoksilla. Huomioi myyjä joka tulee tikapuita pitkin "varastosta".

Tällaisia kärryjä ihmiset käyttivät tavaran kuljettamiseen kaupungin kaduilla.

Matalia katuja.

Marokkolainen mummeli, oli vailla rahaa kun näki että hänestä otettiin valokuva.

Tämä kuva on Bahia- palatsin pihalta. Kävimme palatsissa, jossa 1800- luvulla asui Abu Ahmedi ja hänen neljä vaimoaan ja 24 jalkavaimoa.

Vaikka kaaos kaupungissa olikin melkoinen, on se kokemisen arvoinen. Ehkä jonain iltana käymme katsastamassa vielä pääaukion, se on kuulemma upea iltaisin.

Huomenna treenailemme ja käymme hieronnassa. Illalla ehkä vielä tuohon ostariin syömään, katsotaan miten voimat riittää. Täällä hotellilla ja lähialueella on niin rauhallista ettei ikinä uskoisi minkälainen tuo kaupunki on. Mutta näin, hengissä ja monta kokemusta rikkaampana!

PS. Koska heräämme aamuisin noin 5.30 siihen jäätävään meteliin, otimme eilen selvää islamilaisten rukouskulttuurista. He rukoilevat siis viisi (!) kertaa päivässä. Ensimmäinen kerta ennen auringon nousua ja viimeisen kerran kun pimeä on tullut. Olemme ihmetelleet että missä vaiheessa esimerkiksi meidän autonkuljettajat rukoilevat (ja peseytyvät) kun tuntuvat olevan koko ajan töissä. Mietimme että jos he edustavat jotain muuta uskontoa, mutta täällä 99% on islamilaisia. Tänään siis saimme todistaa erään vanhan miehen rituaaleja ennen rukouksen alkamista ja ne menevät näin:
  1. Pese kädet ranteita myöten kolme kertaa. Aloita oikeasta kädestä.
  2. Huuhtele suu kolme kertaa ottamalla vettä oikeaan käteen, vedä vettä nenään ja puhalla ulos kolme kertaa.
  3. Pese kasvot kolme kertaa, veden tulee kastella kasvot hiusrajasta leukaan ja korvasta korvaan..
  4. Pese oikea käsivarsi kyynärpää mukaan lukien kolme kertaa, tee sama vasemmalle käsivarrelle.
  5. Kostuta kädet ja pyyhkäise niillä kevyesti hiukset otsasta niskaan.
  6. Kostuta kädet ja pese korvat peukaloita ja etusormia käyttäen. .
  7. Pese oikea jalka nilkkaa myöten kolme kertaa. Tee sama vasemmalle jalalle.
Näin sitä oppii aina uutta.

2 kommenttia:

  1. Hienoa Noora! Tsemppiä ja pehmeät kädet viimeiselle kierrokselle maanantaina!
    Toivottaa Golfpappa Ylöjärveltä

    VastaaPoista